Διαταραχές Προσωπικότητας

 

Έχω την αίσθηση ότι οι διαταραχές προσωπικότητας δεν είναι τόσο διαδεδομένες όπως για παράδειγμα άλλες διαταραχές όπως η κατάθλιψη, γι’ αυτό και θα κάνω μια προσπάθεια να σας φέρω λίγο πιο κοντά σε αυτές. Εμένα προσωπικά μου κινούν πολύ το ενδιαφέρον γιατί  εφόσον μιλάμε για ολόκληρη τη προσωπικότητα και όχι για ένα απλό σύμπτωμα, αυτή έχει προεκτάσεις σε πολλούς τομείς της ζωής.

Η διαταραχή της προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από ένα διαρκές πρότυπο εσωτερικής εμπειρίας και συμπεριφοράς που παρεκκλίνει αρκετά από το αναμενόμενο σύμφωνα με τη κουλτούρα κάθε πολιτισμού. Το πρότυπο αυτό μπορεί να εκδηλωθεί:

1.  Στο τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και ερμηνεύουμε τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο.

2. Στη συναισθηματικότητά μας, δηλαδή στην έκταση, την ένταση, τη σταθερότητα/αστάθεια και προσφορότητα του συναισθήματός μας. 

3. Στο πως λειτουργούμε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

4. Στον έλεγχο των παρορμήσεων

Το πρότυπο αυτό είναι δύσκαμπτο και ευρύ σε πολλές διαπροσωπικές και κοινωνικές καταστάσεις, δηλαδή μπορεί να επηρεάζει τις σχέσεις μας, τις φιλίες μας, την εργασιακή μας κατάσταση κ.α

Για να θεωρηθεί κάποιος ότι έχει μια διαταραχή προσωπικότητας, αυτή θα πρέπει να του δημιουργεί σημαντική ενόχληση ή έκπτωση της λειτουργικότητας σε κάποιον ή σε πολλούς τομείς.

Το πρότυπο αυτό είναι σταθερό και συνεχές και εκδηλώνεται στην εφηβεία ή στην νεαρή ενήλικη ζωή.

Υπάρχουν τρεις ομάδες Διαταραχών Προσωπικότητας:

Ομάδα Α: οι «εκκεντρικές» διαταραχές προσωπικότητας

v  Παρανοειδής

v  Σχιζοειδής

v  Σχιζότυπη

Ομάδα Β: οι «δραματικές» διαταραχές προσωπικότητας

v  Αντικοινωνική

v  Οριακή/Μεταιχμιακή

v  Ιστριονική

v  Ναρκισσιστική

Ομάδα Γ: οι «αγχώδεις» διαταραχές προσωπικότητας

v  Αποφευκτική

v  Εξαρτητική

v  Ιδεοψυχαναγκαστική



Σχόλια