Αφιέρωμα στα κατοικίδια μας

 

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα των ζώων (04 Οκτωβρίου) ας δούμε τη σημασία και τα οφέλη από τη σχέση μας με αυτά και κυρίως με τα κατοικίδια ζώα μας.

Από την αρχαιότητα και σε όλους τους πολιτισμούς έχει επισημανθεί η σχέση του ανθρώπου με τα κατοικίδια ζώα. Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν τα ψυχολογικά, κοινωνικά και θεραπευτικά πλεονεκτήματα από τη σύνδεση και επαφή με τα ζώα συντροφιάς.

Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων αναφέρονται σε αυτά ως οι φίλοι τους  ή ως μέλη της οικογένειας τους. Η αφοσίωση σε αυτά διαφαίνεται και από την δαπάνη αρκετών χρημάτων σε φαγητό, φροντίδα, κτηνιατρική περίθαλψη αλλά και από την επιθυμία τους να τους συνοδεύουν στις διακοπές. Βλέπουμε αρκετά ζωάκια να ταξιδεύουν με το αεροπλάνο αλλά και να αυξάνονται τα ξενοδοχεία που δέχονται κατοικίδια.

Αρχικά τα πλεονεκτήματα του να έχεις κατοικίδιο ζώο εντοπίζονται σε θέματα υγείας. Μερικά παραδείγματα είναι ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων σχετίζονται με θετικές βιοφυσιολογικές μετρήσεις όπως χαμηλή πίεση και χοληστερίνη. Επίσης η θετική επίδραση των κατοικίδιων φαίνεται και σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις όπως είναι οι καρδιακές, η άνοια και ο καρκίνος ενώ η αποκατάσταση της υγείας σε παιδιά που νοσηλεύονται διευκολύνεται από τη συνύπαρξη με τα ζώα συντροφιάς. Επίσης πλεονεκτήματα μπορεί να παρατηρηθούν και σε ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες όπως για παράδειγμα σε ασθενείς με σχιζοφρένεια όπου διευκολύνεται η μείωση της απάθειας και η αίσθηση απειλής. Επίσης, ανεξαρτήτως ψυχικής ασθένειας, η αλληλεπίδραση με ένα κατοικίδιο μειώνει το άγχος, τη κατάθλιψη και την αίσθηση μοναξιάς. Ένα κατοικίδιο σε γεμίζει με την αγάπη που σου δίνει απλόχερα.

Οι ιδιοκτήτες μπορεί να νιώθουν πολύ κοντά με τα ζώα τους και να τα αγαπούν πάρα πολύ. Αυτό δεν θα πρέπει να παραξενεύει κάποιον, καθώς οι συγκεκριμένοι δεν προσπαθούν να υποκαταστήσουν τις ανθρώπινες σχέσεις αλλά αντιθέτως αυτοί που μπορούν να έρθουν κοντά με ένα ζώο έχουν μια μεγάλη δυνατότητα για αγάπη, στοργή και οικειότητα και στις ανθρώπινες σχέσεις.

Και σα γνήσια «σκυλομάνα» και εγώ, ιδού το αγαπημένο μου παιδί:



Σχόλια