Απιστίες


Πρόσφατα έτυχε να δω μια ομιλία της Esther Perel (θα τη βρείτε στο προφίλ της σελίδας μου στο fb Therapist next door) και με αφορμή αυτή διάβασα και το βιβλίο που έχει εκδώσει με τίτλο «Τα πρόσωπα της απιστίας». Η Esther Perel είναι ψυχοθεραπεύτρια και ειδικεύεται στα θέματα των ζευγαριών. Βρήκα απίστευτα ενδιαφέρουσες τις απόψεις της και τη προσέγγισή της οπότε σας μεταφέρω εδώ μερικές απόψεις περασμένες πάντα μέσα από το προσωπικό μου φίλτρο.
Η απιστία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο μετρά τόσα χρόνια στην ιστορία όσα και ο γάμος. Είναι μία πράξη η οποία παρά τις ποινές και τα εμπόδια, παρά το γεγονός ότι όλοι τη καταγγέλλουν και τη κατακρίνουν, παρά τα προβλήματα και τις πληγές που προκαλεί, συμβαίνει. Και θα συνεχίσει να συμβαίνει. Όπως αναφέρει και η συγγραφέας «Αυτή τη στιγμή, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, κάποιος απιστεί ή υφίσταται την απιστία του συντρόφου του, σκέφτεται να κάνει παράλληλη σχέση, συμβουλεύει κάποιον του οποίου η σχέση περνάει κρίση, γίνεται η τρίτη γωνία ενός κρυφού ερωτικού τριγώνου».
Θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε αυτό το γεγονός το οποίο συνέβαινε, συμβαίνει και θα συνεχίσει να συμβαίνει έτσι ώστε να είμαστε όσο περισσότερο έτοιμοι γίνεται, τόσο για να μη συμβεί όσο και να το διαχειριστούμε σε περίπτωση που συμβεί. Η τακτική της αποφυγής, είτε με το να μη μιλάμε για ένα ταμπού θέμα είτε να λέμε «Δεν θα συμβεί σ’ εμένα», δεν θα μας προστατεύσει σε καμία περίπτωση.
Τα πρόσωπα της απιστίας, είναι αυτός που απιστεί, αυτός που υφίσταται την απιστία και το τρίτο πρόσωπο. Μπορεί να έχουμε βρεθεί σε μία από τις τρεις θέσεις, μπορεί και όχι. Όσο περισσότερο όμως έστω νοητικά μπορούμε να σκεφτούμε το πως αισθάνεται κάποιος που απιστεί και γιατί το κάνει ή με ποιο τρόπο ο/η σύντροφος που έχει απατηθεί έχει κάπως ένα μερίδιο ευθύνης στη σχέση ή το κίνητρο του τρίτου προσώπου για να δεχθεί να παίξει αυτό το ρόλο, τόσο καλύτερα θα μπορέσουμε να τη κατανοήσουμε παρόλο που τα αισθήματα θυμού, λύπης, ανταγωνισμού, ζήλιας, ματαίωσης, απογοήτευσης και τόσα πολλά άλλα που αναδύονται στην απιστία μας εμποδίζουν να σκεφτούμε καθαρά και ίσως να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει.
Πολλές φορές, ενώ γνωρίζουμε ότι η απιστία αν αποκαλυφθεί θα προκαλέσει πολύ πόνο και μπορεί να διαλύσει την υπάρχουσα σχέση – γάμο, παρόλο αυτά συντελείται. Μερικές υποθέσεις στο γιατί η απιστία είναι τόσο ελκυστική είναι οι εξής:
1.       Μυστικότητα, η οποία αυξάνει τον ερωτικό πόθο ενώ λειτουργεί επίσης ως πύλη αυτονομίας και ελέγχου. Όλοι σχεδόν παραδεχόμαστε ότι το παράνομο πολλές φορές είναι πιο δελεαστικό.
2.       Σεξουαλική Αλχημεία, η οποία πολλές φορές εντείνεται από τον περιορισμό. Ότι ζούμε ερωτικά είναι πιο έντονο και συναρπαστικό.
3.       Συναισθηματική οικειότητα, η οποία μπορεί να ενισχυθεί ακριβώς επειδή δεν υπάρχει δέσμευση.
Η συγγραφέας αναζητεί τους λόγους της απιστίας και αναφέρει περιπτώσεις τις οποίες έχει συναντήσει λέγοντας πως έχει συναντήσει άπιστους οι οποίοι ήταν ναρκισσιστές, σεξουαλικοί παμφάγοι, ανεύθυνοι, εγωιστές και εκδικητικοί αλλά, σε αντίθεση από αυτό που θέλουμε να πιστεύουμε, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αφοσιωμένοι άνδρες και γυναίκες, με κοινές παραδόσεις και αξίες -  ανάμεσα στις οποίες και η μονογαμία – και με συνηθισμένες ανθρώπινες ιστορίες. Επομένως,  η μοναξιά, η χρόνια ερωτική στέρηση, η μνησικακία, η απογοήτευση, η συζυγική παραμέληση, η χαμένη νιότη, η λαχτάρα για προσοχή, τα ματαιωμένα όνειρα, οι αυξημένες προσδοκίες από τη σχέση, οι υψηλές προσδοκίες για προσωπική ευτυχία, η αναζήτηση του εαυτού μας, το αντίδοτο στη θνητότητα είναι μερικοί από τους λόγους που μπορεί κάποιος να απιστήσει
Η αποκάλυψη της απιστίας, συνήθως μη ηθελημένα, δημιουργεί πολύ επίπονα συναισθήματα σε αυτόν που την υφίσταται.  Η προδοσία ισούται με εξαπάτηση, εγκατάλειψη, απόρριψη και ταπείνωση. Πολλοί λένε ότι γκρεμίστηκε ο κόσμος τους. Οργή, θυμός, ζήλεια, απογοήτευση είναι μερικά από τα συναισθήματα που κυριαρχούν. Ταυτόχρονα όμως συνεχίζουν να αγαπούν το/τη σύντροφό τους και αυτό βιώνεται πολύ αντιφατικά μέσα τους. Και με το ξεσκέπασμα της απιστίας, έρχεται και η ώρα της επιλογής. Να μείνεις ή να φύγεις. Και οι δύο επιλογές εξαρτώνται τόσο από τη στάση που θα κρατήσει ο σύντροφος που απίστησε αλλά και από  τη διάθεση του απατημένου σύντροφου για επαναπροσδιορισμό της σχέσης. Πάντως, ένα είναι σίγουρο. Αυτή τη φορά θα πρέπει να κοιτάξουν κατάματα τη σχέση τους και να μιλήσουν με ειλικρίνεια για αυτή. Όπως αναφέρει και η Esther Perel «η απιστία μπορεί να καταφέρει θανάσιμο πλήγμα σε μια σχέση ή να αλλάξει τη σχέση ή να δημιουργήσει μια νέα σχέση. Κάθε απιστία επαναπροσδιορίζει τη σχέση, και κάθε σχέση ορίζει ποιο θα είναι το κληροδότημα της απιστίας».



Σχόλια