Μένουμε σπίτι & φροντίζουμε τη ψυχική μας υγεία


Βρισκόμαστε σε μια σοβαρή και δύσκολη κατάσταση όπου ο καθένας καλείται να διαχειριστεί. Καθένας έχει επηρεαστεί από αυτή, άλλος σε μεγαλύτερο και άλλος σε μικρότερο βαθμό. Φαντάζομαι ότι όσοι βιώνουν μεγαλύτερη εσωτερική ασφάλεια, θα ανταποκρίνονται πιο ψύχραιμα και ενσυναισθητικά σε αυτή ενώ όσοι νιώθουν περισσότερο ανασφαλείς, η αίσθηση του κινδύνου θα τους διατρέχει περισσότερο. Ανεξάρτητα βέβαια από το πόσο ο καθένας νιώθει ότι κινδυνεύει ή όχι, όλοι θα πρέπει να σεβαστούμε τα μέτρα προστασίας που αφορούν στη πρόληψη για τη μετάδοση του κορωνοϊού. Το σύνθημα «Μένουμε σπίτι» ακούγεται παντού. Ας δούμε μερικές ιδέες για το πως μπορούμε να χειριστούμε αυτή τη κατάσταση, οι οποίες θα μας επιτρέψουν και να αποφορτιστούμε λιγάκι από το στρες των ημερών και των ιδιαίτερων αυτών συνθηκών:
1.  Μένω σπίτι και περιορίζω τις άσκοπες μετακινήσεις. Παρόλα αυτά, μία βόλτα με το σκύλο ή μια βόλτα στην εξοχή με τα στενά πρόσωπά μας σε μέρη όπου δεν συνωστίζονται άλλοι, είναι αρκετά βοηθητική για την ψυχική μας υγεία. Ο ήλιος, ο καθαρός αέρας και η φύση προσφέρουν ευεξία.
2.   Ευκαιρία έκφρασης των καλλιτεχνικών ανησυχιών μας. Ζωγραφίστε, κάντε χειροτεχνίες, ασχοληθείτε με το πλέξιμο, τη κηπουρική ή τη μαγειρική. Οτιδήποτε θα σας κάνει να νιώσετε δημιουργικοί.
3.    Διαβάστε το βιβλίο που δεν είχατε μέχρι τώρα το χρόνο ή δείτε εκείνη τη ταινία που θέλετε εδώ και καιρό.
4.   Περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Γεμίστε τη μπανιέρα σας και απολαύστε ένα ζεστό και χαλαρωτικό μπάνιο ή κάντε μια μάσκα προσώπου.
5.     Γυμναστείτε, κάντε γιόγκα ή διαλογισμό. Υπάρχουν πολλά δωρεάν προγράμματα για γυμναστική στο σπίτι.
6.  Τρώτε υγιεινά. Παρόλο που ο οργανισμός σας θα ζητάει τροφές για να καταστείλει το άγχος, προσπαθήστε να μην ενδώσετε πολύ σε αυτές γιατί μετά θα σας κάνουν να αισθάνεστε χειρότερα (π.χ ζάχαρη). Επίσης, η υγιεινή διατροφή θα ενισχύσει τον οργανισμό σας.
7.  Συνδεθείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα με βιντεοκλήσεις. Ευτυχώς έχουμε τα μέσα να μην χάνουμε την επαφή με τους άλλους ανθρώπους. Η επικοινωνία τις δύσκολες αυτές στιγμές, μας κάνει να μην αισθανόμαστε μόνοι και να αλληλουποστηριζόμαστε.
8.    Μείνετε μακριά από τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Η υποστήριξη αυτή τη στιγμή δεν θα πρέπει να δοθεί με προσωπική επαφή αλλά με άλλους τρόπους. Μπορείτε για παράδειγμα να τους παραγγείλετε online τα τρόφιμα που χρειάζονται και να τους τα στείλετε στο σπίτι.
9.  Σκεφτείτε τι συμβολίζει το σπίτι για εσάς, τι αξία του έχετε δώσει, πόσο όμορφα και οικεία αισθάνεστε μέσα σε αυτό.
10. Ενημερωθείτε από έγκυρες πηγές για την εξέλιξη της κατάστασης αλλά μην παρακολουθείτε εμμονικά όλες τις πληροφορίες από όλα τα μέσα όλη την ημέρα. Δείξτε κριτική σκέψη.
Αν παρόλα αυτά, δεν έχετε την όρεξη να κάνετε τίποτα από τα παραπάνω αλλά να βουλιάξετε στον καναπέ σας χωρίς ενοχές, είμαι μαζί σας! Κάντε ότι έχετε ανάγκη για να νιώσετε καλύτερα. Είναι μια πιεστική περίοδος και είναι θεμιτό να δείξουμε αλληλοκατανόηση και να δεχτούμε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό τρόπο αντίληψης, διαφορετικό τρόπο διαχείρισης και διαφορετικό τρόπο με τον οποίο τον αγγίζουν συναισθηματικά οι διάφορες καταστάσεις. Δεν είναι ώρα για θυμό και επίκριση προς τον συνάνθρωπό μας. Αλλά είναι ώρα για νοιάξιμο, αλληλοσυμπαράσταση, προσοχή, ψυχραιμία και αισιοδοξία. Εύχομαι να βγούμε γρήγορα από αυτή τη κατάσταση και όσο το δυνατόν περισσότερο και περισσότεροι αλώβητοι.

Σχόλια