Φίλοι με τους πρώην


Επικρατούν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη διατήρηση φιλικής σχέσης μετά τη λήξη της ερωτικής ανάμεσα σε δυο ανθρώπους. Αυτή η διαφορετική μάλιστα αντίληψη μπορεί και να παρεμβαίνει με κάποιο τρόπο και στη τωρινή μας σχέση με το/τη νέο/νέα μας σύντροφο.
 Μερικοί επιθυμούν να παραμένουν φίλοι με τους πρώην ενώ άλλοι κόβουν μαχαίρι την οποιαδήποτε σχέση και επικοινωνία μετά τον χωρισμό. Οι πρώτοι δυσκολεύονται να αποχωριστούν έναν άνθρωπο με τον οποίο έχουν ζήσει μαζί και έχουν μοιραστεί πολλά πράγματα. Έχουν κοινές εμπειρίες, αναμνήσεις, έχουν νιώσει συναισθήματα και μπορεί και να έχουν μεγαλώσει μαζί. Θέλουν να διατηρούν την επαφή με έναν άνθρωπο για τον οποίο  νοιάζονται και για τον οποίο δεν έχουν πια ερωτικά αισθήματα. Ίσως και αυτή η αίσθηση συνέχειας να μετριάζει τον πόνο της απώλειας. Από την άλλη, η δεύτερη κατηγορία μπορεί να νιώθει πληγωμένη και η επαφή να θυμίζει την απώλεια ή μπορεί να μην βρίσκει νόημα να τροποποιηθεί η συνθήκη της σχέσης εφόσον η αρχική έχει λήξει.
Οπότε μπορεί να βρεθούμε σε μια σχέση όπου ο/η σύντροφος να ανήκει στη πρώτη κατηγορία. Εκεί μπορεί να δημιουργηθούν αισθήματα ζήλειας, άγχους, αγωνίας και ανταγωνισμού με τους πρώην. Η εστίαση σε αυτούς και η διαδικασία σύγκρισης μαζί τους μπορεί να είναι ψυχοφθόρα. Μάλιστα και ανώφελη. Ο/Η σύντροφος μας έχει επιλέξει πια να είναι μαζί μας και το γεγονός ότι η προηγούμενη σχέση έχει λήξει, σημαίνει ότι υπήρχαν λόγοι αρκετά ισχυροί ώστε αυτοί οι δυο άνθρωποι να μην είναι μαζί. Από την άλλη βέβαια, η συμπεριφορά του/της συντρόφου μπορεί να είναι καθοριστική για την ανάπτυξη αυτών των αρνητικών συναισθημάτων ή αντίθετα και ανακουφιστική για τον καθησυχασμό του νέου. Η συμπεριφορά που εστιάζει στο πως μας έχει μιλήσει για τη προηγούμενη σχέση, κατά πόσο θέτει ως προτεραιότητα εμάς ή εκείνον/η, πόσο χρόνο και ενέργεια αφιερώνει σε αυτή τη νέα φιλία, κατά πόσο μας ακούει και συναισθάνεται τις αγωνίες μας, πόσο καθησυχαστικός είναι απέναντί μας και πόσο μας πληροφορεί για το πως εκείνος/η βλέπει αυτή τη φιλιά, γιατί του είναι σημαντική και πως αισθάνεται είναι σημαντική έτσι ώστε να το κατανοήσουμε και εμείς καλύτερα και να δώσουμε το χώρο ώστε να υπάρχει νιώθοντας όμως ασφαλείς. Βέβαια η στάση του/της συντρόφου μας σε αυτό το θέμα πέρα από τη φιλία αυτή, θα μας δώσει ταυτόχρονα πολλές πληροφορίες για το πως είναι σαν άνθρωπος, πως σχετίζεται μαζί μας και πως μπορεί να βλέπει και τη σχέση μας. Οπότε εκμεταλλευτείτε αυτή την «αναποδιά» με τον φίλο/η – πρώην για να δείτε πολλά περισσότερα από τη σχέση αυτή καθ΄αυτή.



Σχόλια