Ο εύκολος τρόπος για επαφή


Αναρωτιέμαι γιατί όλοι να επιλέγουμε το εύκολο από το δύσκολο. Από τη μια είναι αυτονόητο. Γιατί να διαλέξω το δύσκολο; Επίσης, στην εποχή μας όπου τα πράγματα είναι δύσκολα, η επιλογή της γρήγορης και εύκολης λύσης είναι πάντα επιθυμητή. Επομένως εφόσον ζοριζόμαστε από πολλά, γιατί να μην διευκολύνουμε όσο περισσότερο τον εαυτό μας;
Μήπως όμως αυτή η τάση του εύκολου και γρήγορου έχει επικρατήσει και στις σχέσεις μας; Μήπως διαλέγουμε τον εύκολο δρόμο και εκεί; Και εκεί, ο εύκολος τρόπος για επαφή είναι το σεξ. Το σεξ εμπεριέχει έντονη διαισθητηριακή διέγερση όπου η ευχαρίστηση είναι άμεση. Είναι ο εύκολος τρόπος να ικανοποιηθούμε και να νιώσουμε αποδεκτοί, ερωτικοί και επιθυμητοί. Είναι ο εύκολος τρόπος να φροντιστούμε. Εκείνη τη στιγμή, όλες οι αισθήσεις λειτουργούν στο τέρμα. Νιώθεις ποθητός, σημαντικός και ζωντανός. Νιώθεις ότι δεν είσαι μόνος μες τη καθημερινότητα όπου όλα είναι δύσκολα. Δουλειά, χρήματα, προβλήματα, υποχρεώσεις, σχέσεις. Και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για επαφή. Έστω σωματική. Είναι μάλλον και ο πιο ανώδυνος τρόπος να έρθουμε άμεσα σε επαφή με τον άλλον. Δεν θα μπεις σε σχέση, δεν κινδυνεύεις να πληγωθείς, να εκτεθείς, να δεθείς, να προδοθείς. Κάνεις σεξ χωρίς πολλές δεσμεύσεις ή και καμία.
Τι γίνεται όμως όταν τελειώνει το σεξ; Όντως έχεις φροντιστεί; Όντως πήρες αυτά που ήθελες; Όντως ένιωσες όπως θα ήθελες να νιώσεις;
Σίγουρα οι σχέσεις είναι δύσκολες και πάντα θα είναι. Τι χάνεις όμως όταν μένεις έξω από αυτές; Όταν βολεύεσαι στη πρόσκαιρη ανακούφιση; Καταρχήν, νιώθεις μόνος. Παρά τη στιγμιαία ένωση με τον άλλον, μετά νιώθεις μόνος. Ίσως ακόμη πιο μόνος. Επίσης έχεις στερηθεί να δείξεις και άλλα κομμάτια του εαυτού σου, τη προσωπικότητά σου και να εκτιμηθείς γι’ αυτό και να νιώσεις ότι έχεις αξία. Να νιώσεις αυτοπεποίθηση όχι γιατί απλά έχεις ένα όμορφο σώμα αλλά γιατί είσαι ένας αξιαγάπητος άνθρωπος που ο άλλος θέλει να γνωρίσει. Στερείσαι το δέσιμο της σχέσης και όσα αυτή μπορεί να προσφέρει. Που δεν είναι μόνο προβλήματα. Αλλά είναι και ευχάριστα συναισθήματα. Συναισθήματα αγάπης, στοργής, ενδιαφέροντος. Στερείσαι την αίσθηση του ανήκειν και ότι έχεις έναν άνθρωπο δίπλα σου να χαίρεσαι αυτή τη ζωή μαζί αλλά και να υποστηρίζεσαι στα δύσκολα αυτής.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που σήμερα οι άνθρωποι κάνουν περισσότερο σεξ αλλά νιώθουν παράλληλα περισσότερο μόνοι από ποτέ.



Σχόλια