Πως να ξεπεράσεις ένα χωρισμό


Συζητώντας με μία φίλη μου για το πως να ξεπεράσεις ένα χωρισμό, μου λέει: δεν μπορείς απλά να τον προσπεράσεις; Αναρωτιέμαι…γίνεται να προσπεράσεις και να αποφύγεις το πόνο ενός χωρισμού; Γίνεται να συνεχίσεις να συμπεριφέρεσαι σα να μη συνέβη τίποτα; Κατά τη ταπεινή μου γνώμη, δεν γίνεται. Για να ξεπεράσεις ένα χωρισμό, θα πρέπει να επιτρέψεις στον εαυτό σου να τον βιώσει. Και με αυτό εννοώ να βιώσεις τον πόνο της απώλειας, να πενθήσεις. Ένας χωρισμός μεταφράζεται σε μια απώλεια. Χάνεις πολλά. Χάνεις αρχικά τον άνθρωπο που είχες μέχρι τώρα δίπλα σου και μαζί όλα αυτά τα οποία σου προσέφερε. Χάνεις τη μεταξύ σας επικοινωνία, το μοίρασμα, το δέσιμο, τις κοινές σας συνήθειες, τους κοινούς σας φίλους, το σπίτι σας, τα στέκια σας. Βέβαια αρκετά από αυτά μπορεί να μην τα είχες και ποτέ. Χάνεις ένα κομμάτι του εαυτού σου, που το έχτισες μαζί με αυτόν τον άνθρωπο. Χάνεις τα όνειρα και τις ελπίδες σου για ένα κοινό μέλλον. Χάνεις την αισιοδοξία σου για έναν μελλοντικό έρωτα ή μια ζεστή σχέση. Χάνεις τη παρέα σου. Χάνεις τη πίστη σου στους ανθρώπους και κλονίζεται η εμπιστοσύνη σου. Πως θα εμπιστευτείς ξανά αφού ότι επένδυσες σε αυτή τη σχέση πήγε στράφι; Ο άνθρωπος που ήταν από τους πιο σημαντικούς στη ζωή σου ξαφνικά γίνεται ένας ξένος. Πώς λοιπόν μπορείς να ξεπεράσεις ένα χωρισμό εφόσον ο πόνος της απώλειας είναι τόσο μεγάλος;
Πένθησε. Επέτρεψε στον εαυτό σου να βιώσει όλα τα δυσάρεστα συναισθήματα. Δεν είναι κάτι που δείχνει αδυναμία ή σε υποβαθμίζει. Ακούω για παράδειγμα φράσεις «Σιγά μη κλάψω για εκείνον». Πονάς και είναι φυσικό να κλάψεις. Λυπάσαι και είναι απόλυτα φυσικό να είσαι στεναχωρημένος και να υποφέρεις. Βέβαια το πένθος βιώνεται διαφορετικά από τον καθένα. Κάποιος μπορεί να θέλει να απομονωθεί, άλλος να μη θέλει να σηκωθεί από το κρεβάτι, άλλος να κλαίει όλη την ημέρα, άλλος να τρώει, άλλος να θυμώνει με τα πάντα. Πάρε το χρόνο που εσύ θέλεις και πένθησε με τον τρόπο που εσύ θέλεις. Μακάρι να υπήρχε μαγικός τρόπος να μην το περάσεις όλο αυτό. Αλλά δεν υπάρχει. Θα πρέπει να το αντέξεις.
Αλλά υπάρχουν όμως τρόποι για να το αντέξεις πιο εύκολα. Ένας από αυτούς είναι το κοινωνικό σου δίκτυο. Το δίκτυο υποστήριξης. Δεν χρειάζεται να το περάσεις μόνος σου. Μοιράσου την εμπειρία σου με την οικογένεια ή τους φίλους σου. Τους χρειάζεσαι και εκείνοι είναι εκεί για σένα να σε υποστηρίξουν και να σε ανακουφίσουν. Ο πόνος μειώνεται όταν τον μοιράζεσαι και όταν νιώθεις ότι παρόλο που έχασες αυτό το αγαπημένο σου πρόσωπο, δεν είσαι μόνος αλλά έχεις και άλλους ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπούν.  
Αν πάλι δεν σε βοηθάει η κοινωνικοποίηση αυτή τη δύσκολη στιγμή, εκμεταλλεύσου το χρόνο που έχεις μόνο για τον εαυτό σου. Κάνε δραστηριότητες που σε ευχαριστούν. Άκου την αγαπημένη σου μουσική, πήγαινε μια βόλτα στη φύση, στη παραλία, δες την αγαπημένη σου ταινία, διάβασε ένα βιβλίο, ζωγράφισε, γυμνάσου, κάνε οτιδήποτε ευχαριστεί τον εαυτό σου και μόνο.
Αυτή τη περίοδο, οι σκέψεις και τα συναισθήματα θα σε κατακλύζουν αλλά μέσα στη θύμηση του αγαπημένου προσώπου που έχασες, θυμήσου να σκεφτείς και τα παρακάτω:
1)      Σίγουρα υπήρχαν και κάποια αρνητικά σημεία σε αυτή τη σχέση. Μην εξιδανικεύεις το πρόσωπο και τις καταστάσεις που έζησες μαζί του. Σου άρεσαν όλες οι συμπεριφορές του; Ταίριαζε ο τρόπος ζωής του με τον δικό σου; Είχατε τις ίδιες αξίες; Τι σκοτείνιαζε τη σχέση σας που δεν το έβλεπες;  Πως συνέβαλες εσύ σε αυτή τη κατάληξη; Προσπάθησε να επικεντρωθείς στη δική σου συμπεριφορά και στα δικά σου θέλω και ανάγκες. Πολλές φορές δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το τρόπο που συμπεριφέρθηκε ο άλλος και γιατί πήρε την απόφαση αυτή και έτσι μπορεί να ανακυκλώνεσαι σε ένα αδιέξοδο ρωτώντας το γιατί χωρίς να παίρνεις απαντήσεις.
2)      Σκέψου όλα τα πράγματα που έχεις ήδη στη ζωή σου και να είσαι ευγνώμων για αυτά. Υγεία, δουλειά, φίλους, οικογένεια, κατοικίδια και πάρα πολλά άλλα. Στη παρούσα φάση ίσως ξεχνάς ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα στη ζωή που είναι σημαντικά και τα έχεις ήδη.
3)      Σκέψου γιατί δεν μπορείς να ξεκολλήσεις από το πρόσωπο αυτό; Τι σου προσέφερε που το έχεις τόσο πολύ ανάγκη; Μήπως απλά μετρίαζε το αίσθημα της μοναξιάς ή είναι κάτι άλλο; Το να το αναγνωρίσεις, θα σε βοηθήσει να το ζητήσεις και να το διεκδικήσεις σε επόμενη σχέση σου.
4)      Σκέψου ότι είχες ζωή και πριν από αυτή τη σχέση και ήσουν ευτυχισμένος.
Επίσης, δεν είναι τυχαίο το κλισέ «Ο έρωτας με έρωτα περνάεi». Βγες, γνώρισε καινούριο κόσμο, φλέρταρε. Δεν λέω ότι πρέπει να περάσεις αμέσως σε επόμενη σχέση αλλά σίγουρα το να γνωρίσεις κάποιον και να φλερτάρεις, θα σε κάνει να ξεχαστείς και θα τονώσει την αυτοπεποίθησή σου.
Τέλος, παίρνει χρόνο. Για να κλείσει αυτό το κεφάλαιο του χωρισμού με τον συγκεκριμένο άνθρωπο, απαιτείται χρόνος. Σε διαφορετικές στιγμές και φάσεις της ζωής σου μπορεί να ξανασκέφτεσαι ορισμένα πράγματα, να επαναπροσδιορίζεις ορισμένες συνθήκες, καταστάσεις και πλευρές, να κάνεις δηλαδή διαφορετικά κλεισίματα σε μετέπειτα χρονικές στιγμές. Οπότε μη σε παραξενέψει το γεγονός ότι μπορεί να τον σκέφτεσαι ακόμη και να έχουν περάσει δύο χρόνια για παράδειγμα. Αυτή η διαδικασία αφορά εσένα και τις εσωτερικές σου διεργασίες και δεν σημαίνει ότι δεν το έχεις ξεπεράσει αλλά ακόμη μέσα σου γίνονται ζυμώσεις που αφορούν τις σχέσεις σου με το άλλο φύλο και αυτό είναι κάτι θετικό.

Σχόλια