Ωκυτοκίνη: η ορμόνη που μας "δένει"


Τώρα τελευταία δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ορμόνη της ωκυτοκίνης, τόσο για το ενδιαφέρον που έχει αυτή καθαυτή  αλλά και λόγω των ερευνών που γίνονται για την εφαρμογή της σε διάφορους τομείς. Και πως όχι άλλωστε, αφού μιλάμε για την ορμόνη της αγάπης, της αγκαλιάς, της γαλουχίας και εν τέλει της ορμόνης που μας κάνει να «δενόμαστε» με τους άλλους. Ας δούμε όμως γιατί της έχουν δοθεί αυτές οι ονομασίες.
Ορμόνη της γαλουχίας: μαζί με την προλακτίνη αποτελούν τις δύο σημαντικότερες ορμόνες της γαλουχίας. Την ώρα του θηλασμού τα επίπεδα της ωκυτοκίνης είναι στις υψηλότερες τιμές τους τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό και συμβάλει στην ενίσχυση του δεσμού μητέρας – παιδιού. Παίζει επίσης ρόλο στο τοκετό (συσπάσεις στη μήτρα) αλλά και στη μετέπειτα φροντίδα του μωρού. Ενώ η μητέρα φροντίζει το μωρό, τα επίπεδα ωκυτοκίνης του αυξάνονται αντίστοιχα. Τέλος, η έκκρισή της συμβάλλει στις συσπάσεις της μήτρας και την επαναφορά της στο αρχικό της μέγεθος μετά τον τοκετό.
Ορμόνη της αγκαλιάς: κατά την αγκαλιά ενεργοποιείται η έκκριση ωκυτοκίνης τόσο μεταξύ συντρόφων, αδερφιών, φίλων αλλά και μεταξύ των ιδιοκτητών και των κατοικιδίων τους, ενισχύοντας έτσι την τρυφερότητα και την εμπιστοσύνη. Ταυτόχρονα, μειώνει τα επίπεδα του στρες ενώ ενισχύει χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σε κοινωνικές επαφές, όπως η εξωστρέφεια, η εμπιστοσύνη, η φιλικότητα και ο αλτρουϊσμός.
Ορμόνη της αγάπης: απελευθερώνεται όταν οι άνθρωποι έρχονται κοντά, είτε σωματικά είτε κοινωνικά. Συμβάλει στο αίσθημα οικειότητας. Προκαλεί χαλάρωση, ψυχολογική σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Συμβάλει στο «δέσιμο» των ζευγαριών. Επίσης, παράγεται κατά τη διάρκεια του σεξ και δημιουργεί αίσθημα ικανοποίησης. Ιδιαίτερα κατά τον οργασμό απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες στο αίμα.
Πως μπορούμε λοιπόν να την αυξήσουμε και να νιώσουμε έτσι περισσότερο τα συναισθήματα της αγάπης, της ζεστασιάς, της οικειότητας, της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας;
- με τη σωματική επαφή: αγκαλιές, χάδια, κράτημα χεριού, μασάζ, σεξ. Αγκαλιάστε και αγγίξτε την οικογένειά σας, τους φίλους, τους συντρόφους και τα κατοικίδια σας. Το μασάζ επίσης, επειδή περιλαμβάνει παρατεταμένη σωματική επαφή, αυξάνει την έκκρισή της.
- με τη μουσική και το χορό. Ακούστε μουσική και χορέψτε!
- με το διάβασμα ενός βιβλίου ή τη παρακολούθηση συγκινητικής ταινίας
- με το να βρίσκεστε με ανθρώπους που σας κάνουν χαρούμενους και σας εκδηλώνουν αλλά και τους εκδηλώνετε τα ζεστά σας συναισθήματα.







Σχόλια