Θετική στάση για ζωή


Καθημερινά έχουμε ένα πλήθος εργασιών και υποχρεώσεων να φέρουμε εις πέρας. Αυτές μπορεί να είναι πρακτικές, κοινωνικές, σπιτιού, ατομικής φροντίδας αλλά και διαπροσωπικής φύσης. Ξυπνάμε νωρίς το πρωί, πηγαίνουμε στη δουλειά, επιστρέφουμε, έχουμε να μαγειρέψουμε, να φροντίσουμε το σπίτι, το σκύλο, τα παιδιά, το/τη σύντροφο, να πάμε γυμναστήριο, να διαβάσουμε και πάρα πολλά άλλα, ανάλογα ο καθένας με τις προτιμήσεις του και τη κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Έρχεται το βράδυ, κοιμόμαστε και άντε πάλι αύριο από την αρχή. Περνούν τα 24ωρα και οι ημέρες αδιάκοπα. Δυσκολίες προκύπτουν, προβλήματα που μας ταλαιπωρούν και συχνά μπορεί να νιώθουμε κουρασμένοι και καταβεβλημένοι, να γκρινιάζουμε και να καταριόμαστε τη κακή μας μοίρα, τύχη κλπ. Δυστυχώς, τις δυσκολίες και τα προβλήματα δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε. Συμβαίνουν και θα συμβαίνουν πάντα. Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε είναι να εστιάζουμε στο θετικό μέσα σε όλα τα αρνητικά που μπορεί να μας συμβαίνουν. Βέβαια, δεν είναι εύκολο πολλές φορές να βρούμε κάτι θετικό. Ιδιαίτερα όταν μας συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό. Μπορούμε όμως να αρχίσουμε να  εντοπίζουμε κάποια μικρά πράγματα που μας ευχαριστούν. Μπορεί να είναι κάτι πολύ μικρό, όπως το να απολαύσουμε ένα ωραίο γεύμα, μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα, τον ήλιο που μας ζεσταίνει, ένα μασάζ, μια επίσκεψη στο κομμωτήριο, ένα καφέ με έναν καλό μας φίλο, τη μουσική και πάρα πολλά άλλα. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Το θέμα είναι ο καθένας προσωπικά να βρει μικρές απολαύσεις που θα τον ευχαριστούν, που θα αποτελούν φροντίδα του εαυτού του και θα θρέφουν το μέσα του.
Πως θα συμβεί όμως αυτό εάν δεν ξέρουμε πως να το κάνουμε; Αν δεν ξέρουμε πως να αντλούμε ευχαρίστηση από απλά καθημερινά πράγματα και αν δεν μπορούμε να εστιάσουμε και στα θετικά;
Αρχικά, αρχίζουμε να παρατηρούμε. Πατάμε παύση για να δίνουμε σημασία στα πράγματα που ζούμε χωρίς να τρέχουμε ανεξέλεγκτα να προλάβουμε. Οπότε, παρατηρώντας, αρχίζουμε να τα εντοπίζουμε. Αρχίζουμε να εντοπίζουμε τι μας ευχαριστεί, δίνουμε χώρο και χρόνο συζητώντας για αυτά. Ο λόγος είναι το μέσο για να αλλάξει η αφήγηση για τον εαυτό και τη ζωή μας. Κάνουμε διάλογο τόσο με τους άλλους όσο και με το μέσα μας, όπου μιλάμε με πιο θετικό τρόπο, μιλάμε για τα πράγματα που μας ευχαριστούν και για το πως φροντίζουμε τον εαυτό μας. Πειραματιζόμαστε και δοκιμάζουμε και δίνουμε σημασία στο να απολαμβάνουμε τις μικρές χαρές της ζωής. Οπότε, σιγά σιγά αρχίζουμε να παρατηρούμε όλο και περισσότερα πράγματα, η θετική στάση αρχίζει να καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο μέσα μας και στη ζωή μας και η απόλαυση έρχεται όλο και με περισσότερη συχνότητα και ένταση. Και τι πιο θετικό από το να χαμογελάμε; Αρχίστε με το να χαμογελάτε. Χαμογελάστε στον εαυτό σας στο καθρέφτη, στους φίλους όταν τους συναντάτε, στους συναδέλφους στη δουλειά, στους ευγενικούς περαστικούς. Χαμογελάστε στην ίδια τη ζωή και καλοδεχτείτε τη κάθε ημέρα. Αποκτήστε μια θετική στάση για ζωή.


Σχόλια