Χωρίζουμε!Πως το λέμε στα παιδιά;

Δυστυχώς, τα ποσοστά των διαζυγίων αυξάνονται και στη χώρα μας και συχνά τα ζευγάρια που χωρίζουν έχουν ήδη αποκτήσει παιδιά, οπότε οι γονείς καλούνται πέρα από τη διαχείριση του χωρισμού, να διαχειριστούν και τις επιπτώσεις του διαζυγίου στα παιδιά.
Η εχθρότητα των γονιών, τα παγωμένα βλέμματα, η αδιάφορη και ψυχρή στάση μεταξύ τους, οι συνεχείς καυγάδες που δεν οδηγούν πουθενά, η διαρκής ένταση στο σπίτι, όλα αυτά γίνονται αντιληπτά από τα παιδιά πολύ νωρίτερα από την ανακοίνωση του χωρισμού των γονιών όσο διακριτικά και αν «τσακώνεται» ένα ζευγάρι. Όλα αυτά προκαλούν άγχος στο παιδί το οποίο μένει σε μια διαρκή αγωνία για το τι θα συμβεί.
Τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται κυρίως για το λόγο που χωρίζουν οι γονείς, παρότι θα ρωτήσουν και καλό είναι να τους δοθεί μια ειλικρινή απάντηση ανάλογα με την ηλικία τους. Αυτό που τα ενδιαφέρει είναι η διατήρηση της σχέσης και με τους δυο γονείς. 
Μπορεί το ζευγάρι να αποφασίζει να τερματίζει τη μεταξύ τους σχέση  για λόγους που αφορούν αυτή τη δυαδική, ερωτική συνθήκη αλλά δεν παύουν ποτέ να χάνουν το γονεϊκό τους ρόλο. Πολλές φορές μπορεί να είναι δύσκολη η προσαρμογή μετά το διαζύγιο ή και πρακτικοί λόγοι (απόσταση διαμονής) μπορεί να δυσχεραίνουν την επαφή του παιδιού με το γονέα που θα μένει αλλού, αλλά η επένδυση της διαθεσιμότητας του γονιού στο παιδί θα αποφέρει μακροχρόνια οφέλη στη δέσμευση και στη σχέση αυτή. Η σχέση με το παιδί και η ποιότητα αυτής της σχέσης, πολλές φορές δεν καθορίζεται από τη συχνότητα αλλά από τη συναισθηματική επένδυση σε αυτή και τη συναισθηματική κάλυψη των αναγκών του παιδιού.

Ορισμένα tips για την ανακοίνωση του χωρισμού και τη μετακόμιση του ενός γονέα σε άλλο σπίτι ώστε να γίνει αυτή η μετάβαση με τον πιο ομαλό τρόπο είναι τα κάτωθι:
 Ανακοίνωση όταν η απόφαση είναι οριστική και πριν από το χωρισμό. Τα πισωγυρίσματα, τα «θα δούμε τι θα γίνει», το «φεύγει για λίγο και βλέπουμε» δεν είναι καλό να γίνονται διότι δεν συμβάλουν στη σταθερότητα και την ασφάλεια την οποία έχουν ανάγκη τα παιδιά. Επίσης σε περίπτωση αποσιώπησης της κατάστασης, το παιδί θα διαισθανθεί ότι του κρύβουν σημαντικές πληροφορίες και η εμπιστοσύνη του στους γονείς θα κλονιστεί.
Ανακοίνωση και από τους δυο γονείς μαζί ή σε περίπτωση που αυτό είναι αδύνατο, τότε ο ένας αμέσως μετά τον άλλον.
- Ανακοίνωση ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και από τους δυο γονείς ταυτόχρονα σε συνεργατικό κλίμα. Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας που το γνωστικό τους επίπεδο είναι πιο περιορισμένο καλό είναι να χρησιμοποιούνται συγκεκριμένοι λόγοι που να τους κάνουν νόημα. Οι έφηβοι μπορούν να αντιληφθούν και να καταλάβουν περισσότερα πράγματα.
Συμμετοχή των παιδιών στη διαδικασία μετακόμισης του γονέα που φεύγει από το σπίτι. Να μαζέψει όλη μαζί η οικογένεια τα πράγματα, να πάνε όλοι μαζί στο νέο σπίτι κλπ.
- Συνεχή διαβεβαίωση και από τους δύο γονείς ότι συνεχίζουν να αγαπούν το παιδί και ότι εκείνο δεν έχει καμία ευθύνη για το χωρισμό.


Σχόλια