Ανάγκη για ακροατήριο


Γιατί έχουμε ανάγκη από ένα ακροατήριο;
Έχει φανεί ότι το ακροατήριο λειτουργεί επικυρωτικά αλλά και ανακουφιστικά. Πολλές φορές χρειαζόμαστε κάποιον να ακούσει αυτό που μας συμβαίνει, κάποιον να μοιραστούμε ένα μυστικό, κάποιον που θα παρατηρήσει τις αλλαγές που έχουμε κάνει τόσο εσωτερικά σε επίπεδο προσωπικότητας αλλά και εξωτερικά σε επίπεδο συμπεριφοράς και εμφάνισης.
 Ποιος δεν έχει πάρει θάρρος να συνεχίσει τη δίαιτα που κάνει όταν αρκετοί του επισημαίνουν πόσο έχει αδυνατίσει και πόσο πιο όμορφα δείχνει; Ποιος δεν έχει την ανάγκη να μοιραστεί ένα μυστικό που κουβαλά; Ποιος θέλει να παραμένει άγνωστος χωρίς οι γύρω του να τον γνωρίζουν; Να μην γνωρίζουν τι περνάει;
Όταν δεν υπάρχουν μάρτυρες, αυτό που μας συμβαίνει, αυτό που βιώνουμε, είναι σα να μην συμβαίνει. Και είναι ίσως τρομακτικό, ίσως και επικίνδυνο για την αίσθηση του εαυτού μας. Αν κανείς δεν το γνωρίζει, μας συμβαίνει όντως αυτό που βιώνουμε; Είναι πραγματικό; Όντως το ζήσαμε; Το ακροατήριο λειτουργεί ακριβώς με αυτόν τον τρόπο. Επικυρώνει το βίωμα, την αλλαγή, το συναίσθημα, την ύπαρξη.
Πολλές φορές βλέπω ανθρώπους στη τηλεόραση που τους έχουν συμβεί πολύ σκληρά πράγματα, από απώλειες μέχρι κακοποίηση, και αναρωτιέμαι. Που το βρίσκουν το κουράγιο και βγαίνουν και μιλούν για αυτό που πέρασαν; Ή που περνάνε ακόμη; Γιατί βγαίνουν να μοιραστούν τον πόνο τους και τη θλίψη τους και την ίδια τη φρίκη της κατάστασής τους; Ίσως αυτή η ανάγκη για ακροατήριο και επικύρωση να τους ωθεί προς αυτή τη κατεύθυνση.
Επίσης αυτή η οπτική με κάνει να σκεφτώ και τη σύγχρονη τάση για υπερβολική έκθεση μέσω των social media. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής που έχει γίνει αρκετά απρόσωπος με τη χρήση της τεχνολογίας και έχει μειώσει τη ¨πραγματική¨ ανθρώπινη επαφή, ο αστικός τρόπος ζωής όπου είμαστε άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, μας ωθεί ίσως περισσότερο στην ανάγκη για ένα κοινό. Ίσως χρειαζόμαστε περισσότερο να δείξουμε ποιοι είμαστε, τι κάνουμε, τι υπάρχει στη ζωή μας, τι αλλαγές έχουν επέλθει.
Τι θέλουμε να δείξουμε λοιπόν στους λογαριασμούς μας στα social media; Τι καταλαβαίνουν οι άλλοι για μας; Τι ιστορίες θέλουμε να πούμε για τον εαυτό και τη ζωή μας;


Σχόλια